Asijské státy co by kamenem dohodil

Gruzie, Jordánsko, Thajsko a Turecko.....Studentům nejen velkého, ale i malého gymnázia se během pěti říjnových dnů poštěstilo poznat čtyři pro Středoevropana poměrně exotické země, a to dokonce prostřednictvím samotných rodáků z uvedených států. Ti nás pomocí interaktivních prezentací seznámili s přírodními krásami, typickými pokrmy a tradicemi jejich národů.

Na oplátku jsme pro naše hosty - Ayu (Jordánsko), Denise (Turecko), Gale (Thajsko) a Beka (Gruzie) připravili zajímavý program na každý den, abychom jim představili naši školu, město Vimperk          a Šumavu.

V pondělí 09.10. jsme studenty vysokých škol, kteří k nám zavítali v rámci projektu EDISON, slavnostně přivítali v kině. Uvítací program byl bohatý na hudební vystoupení, kterých se ujali sólisté Anna Mrázová (housle) a Cyril Fürst (klavír), duo Tereza Zámečníková a Michal Kovář a školní pěvecký sbor Canto. Nejen naši muzikanti, ale i kouzelník Martin Švarc sklidili u publika velký potlesk.
Zdroj: www.google.cz

V úterý čekal hosty první náročný den - začali prezentovat státy, z nichž pochází, a museli odpovídat na všetečné dotazy zvídavých žáků. Zajímala nás nejen politická situace v Turecku, gruzijské národní tance, ale i základní fráze z arabštiny nebo thajštiny. Večer se několik studentů z vyšších ročníků vypravilo s hosty z Asie na bowling, kde si užili spoustu zábavy.

Ve středu pokračovali Aya, Denis, Gale a Beka v představování svých domovin a po skončení vyučování vyrazili na městský úřad, kde byli oficiálně přijati starostou města. Poté se vydali               s několika žáky a učiteli na cestu, jejímž smyslem bylo poznat Šumavu. Návštěva rozhledny           na Zadově, Jezerní slati a Borových Ladách, zakončená v útulné cukrárně, měla velký úspěch.

Ve čtvrtek naši milí hosté zkusili učit české žáky a odpoledne se účastnili exkurze do místního pivovaru. Poté se opět vrátili do školy, aby nás seznámili s jejich národními tanci. My jsme jim        na oplátku předvedli polku a mazurku. Poslední večer ve Vimperku strávili Aya, Denis, Gale a Beka    ve společnosti našich studentů v místním music baru, kde si mohli zkusit karaoke.

Pátek patřil posledním několika vyučovacím hodinám, které směli vést naši hosté, a závěrečnému loučení.
Na obličejích sympatických stážistů jsme viděli únavu, která se mísila s lítostí, že jejich pobyt           v České republice už se nenávratně chýlí ke konci.

Jsme rádi, že jsme mohli být součástí projektu spojujícího odlišné kultury a národnosti, a těšíme se na příští rok, kdy přivítáme další studenty ze zahraničí.


Komentáře