Gospelové Vánoce v Českých Budějovicích

Každoročně přijíždí do České republiky gospelový soubor z USA, který pořádá několik koncertů v českých kostelech. Já jsem se v úterý 12. prosince zúčastnila jednoho v Klášterním kostele Obětování Panny Marie na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích.
Nezávislé gospelové uskupení Donnell Elly & United Voices ze severovýchodního pobřeží Spojených států vzniklo sloučením nesmírně talentovaných muzikantů z National Gospel Recording Artists, jejichž popularita roste rok od roku. Déle než patnáct let spolupracují a živě vystupují společně s největšími světovými gospelovými umělci. United Voices USA je gospelový soubor složený z elitních gospelových zpěváků. Posbíral mnoho ocenění po celých Spojených státech a v regionu Washington DC je považován za nejlepší gospelový soubor vůbec. Jejich repertoár je tvořen klasickými gospelovými skladbami, ale v tuto dobu do něj patří i koledy, které si se souborem zazpívá celý kostel.
Koncert začal v podvečer a trval téměř dvě hodiny. Atmosféra byla nepopsatelná. Jednotliví členové se navzájem podporovali, tančili a pěvecký výkon byl dokonalý. V každé písni se sólisté střídali. Slyšeli jsme i skladby, které napsali oni sami. Většina z nich měla duchovní ráz, ale zazněly i známé melodie, kdy všichni zpívali a tančili, díky čemuž nám nebyla taková zima. V závěru koncertu vešli zpěváci mezi obecenstvo a všem přáli veselé Vánoce.
Při odchodu jsme měli možnost zakoupit CD s jejich písněmi. Osobně mě velmi mile překvapil jeden z členů, který stál u dveří a odcházejícím divákům, včetně mě, potřásl rukou a popřál hezké prožití Vánoc.


Anna Mrázová

Komentáře