Sv. Lucie - opomíjený svátek

Rok se s rokem sešel, a tak už tu znovu máme 13.12. Víte, kdo má svátek? Že ne? Tak já vám to tedy povím, v tento den slaví své jmeniny Lucie. Někdo z vás ví, někdo tuší a někdo nemá ani zdání o tom, čím je tento den významný, natož pak kdo sv. Lucie vlastně byla. Patříte-li k typu třetímu, pak si tento článek přečtěte povinně. 
www.google.cz
www.google.cz

1. Svatá Lucie (284 Syrakusy-304 Syrakusy)

Sv. Lucie je od 5.století brána jako panna a mučednice. V době velkého pronásledování křesťanů se nebála odmítnout ruku pohanského aristokrata, protože si chtěla zachovat mravní čistotu. Od správce města se dozvěděla, že její nápadník na ní nejvíce miluje její oči. Proto si je vyloupla a podala je správci se žádostí, aby je šlechtici předal. Do druhého dne se jí však zázrakem zrak opět vrátil-Panna Maria ji obdařila ještě krásnějšíma očima. Pobouřený správce se rozhodl ji zneuctít a rozkázal ji poslat do nevěstince. Přišli vojáci, aby Lucii odvedli, ale nedokázali s ní pohnout. Stejně neúspěšný byl i pár volů a její vůli nedokázala zlomit ani žhavá pryskyřice, kterou jí lili na kůži. Než jí nakonec prokláli krk mečem, předpověděla pád Diokleciána, tehdejšího vládce, a povolení křesťanské víry. A tak se i stalo! Dioklecián do roka padl a o devět let později císař Konstantin I. Veliký povolil křesťanství.

Atributy: miska s očima, dlouhý oděv, dvojitý kříž, kniha, palma, svítilna, svíčka, pochodeň, meč a další
Patronka: slepců, nemocných dětí, kajících nevěstek, advokátů, optiků, spisovatelů, nožířů, elektrikářů, sklenářů, gondoliérů, rolníků a sicilského města Syrakus
www.google.cz
2. Původní lidový zvyk

V předvečer svátku sv. Lucie obcházely "Lucky" stavení. Postavou velká, bíle oděná "Lucka" chodila s nožem a dětem, které se o adventu nepostily, prý chtěla rozpárat břicha. Někde chodilo "Lucek" více a děti, které se uměly hezky pomodlit, obdarovávaly, ostatním hrozily metlou. Svátek svaté Lucie patřil především ženám a dívkám a snad aby si trochu odpočinuly, nesměly v tento den prát ani příst.
www.google.cz



Komentáře