Vánoční rekordmani

Vánoční prázdniny se kvapem blíží, a tak se nabízí otázka: ,,Co budeme dělat?" - samozřejmě krom odpočívání a mlsání cukroví. Na zkrácení dlouhých zimních večerů existuje spousta receptů. Ale co kdybychom ten jeden maličko okořenili. Vzejde nám exotika v podobě lámání vánočních rekordů. Ano, i to existuje! Podívejme se tedy na ukázku toho, co všechno musíme překonat, abychom se zapsali do dějin.

Zdroj: www.google.cz


Dárky
Aneb věc, bez které si dnešní populace už jen těžko Vánoce představí. Jak všichni ze zkušeností víme, jejich balení se někdy stává trestem a strávíme u toho spoustu času. Své o tom musí vědět rekordmanka paní Radka Křivánková, které se podařilo vytvořit nejmenší i největší vánoční dárek. Zajímá vás, co to bylo? Ten nejmenší obsahoval australský opál s rozměry 1 x 1mm! Dárek byl zabalen do dárkového papíru s vějířkem a převázán zlatou mašličkou a ozdoben peříčky. Největším byl luxusně zabalený nákladní automobil. Abych řekla pravdu, já bych se nechtěla balit ani s jedním.

Zdroj: www.google.cz
www.google.cz
Vánočka
Jeden ze symbolů Vánoc, který je dělá opravdovými, a jak dobrá je například k snídani, to asi každý ví. Nicméně i tato vánoční pochoutka trhla světový rekord. Šikovní Kanaďané upekli v roce 2000 vánoční pletenec o délce téměř 22 m s váhou přesahující 2 tuny! Možná se ptáte, co se s takovým kolosem dělo dál? Ještě tentýž měsíc opustila náš svět a pochutnalo si na ní 3 500 lidí. Pro mě jen těžko představitelné. Ovšem i u nás byla upečena jedna z velkých vánoček, ale oproti Kanadě....no však posuďte sami. Na délku měla jen 4,5 m a vážila 70kg. Já vím, podle světových měřítek se jednalo o drobečka. Myslím, že je čas to překonat! Takže...o kom se bude ve slavné knize rekordů psát příště?
Zdroj: www.google.cz
Betlém
Největším betlém, který figuruje v Guinessově knize rekordů, pochází z dílny řezbáře Jiřího Halouzky z Jiříkova na Rýmařovsku. Jeho betlém čítá 138 soch a každým rokem jich přibývá víc a víc a to v životní velikosti! Tento šikovný umělec toho má však na kontě daleko více. Například jeho dílo v podobě 72 vyřezávaných andělů opět v životní velikosti se také zapsalo do seznamu v Guinessově knize rekordů. A pokud byste je chtěli vidět, stačí vyrazit do Jiříkova. Má je totiž u sebe doma.
Zdroj: www.google.cz
Pokud by vám tohle bylo málo, stačí za poznáním dalších rekordů vyrazit do Pelhřimova do Muzea rekordů a kuriozit. Myslím, že tam toho je víc než dost.

Komentáře