Okulár do přírody Vimperska: "Český papoušek"

Jakýmsi šumavským papouškem je ptáček plný zvláštností a podivností. Tímto tajemným ptáčkem je křivka obecná (Loxia curvirostra).
samička s dobře viditelným překřížením konce zobáku
www.google.cz
sameček
www.google.cz
Křivka je specifická hned v několika ohledech.
K nejvýraznějším znakům patří kromě jejího zbarvení,
o kterém si povíme později, její zahnutý zobák, vypadající jako kleště, uzpůsobený k získávání specifické potravy. Tou jsou u křivky obecné semena ze šišek smrku ztepilého. Získává je tím, že nastřihne svým zobáčkem šupinu na šišce, a tak se lépe dostane k vysněné potravě. Na úrodě šišek závisí počet křivek; je to podobné jako závislost počtu káňat na množství hrabošů.
Samec křivky je cihlově červený s hnědými křídly a ocasem, šedým zobákem a hnědými končetinami. Samice je méně nápadná, nejčastěji olivově žlutozelená s křídly a ocasem stejně zbarvenými jako samec. Mladí ptáci se podobají samicím. Jsou olivově zelení s tmavohnědým žíháním. Právě díky tomuto poměrně výraznému zbarvení a kovovému hlasu si získala přirovnání k  papouškovi. U starých domů, které jsou pokryty vápennou maltou, můžeme pozorovat nálety křivek, které dolují vápno pro zpevnění kostí a tvorbu vajíček.
Hnízdí po celý rok, nejčastěji v době od prosince do května, v závislosti na množství potravy jednou i dvakrát do roka. Dobře ukryté hnízdo si staví nejčastěji na smrcích ve výšce 4 až 5 m. Během března do něj klade 3 - 4 skvrnitá bílá vejce. V chladném období samička opouští hnízdo jen zřídka a nechává se krmit samečkem. Rodiče mláďata krmí až do té doby, dokud jim neztvrdnou a nezakřiví se zobáčky (14-20 dní).

Ondřej Kučera



Komentáře