Praha, město snědených baget

www.google.cz

Také jste letos vyrazili v rámci dovolené do rušného velkoměsta? Pokud ano, budete se mnou jistě souhlasit, když řeknu, že je to mnohem náročnější než se vydat třeba na Moravu nebo se přiblížit Pravčické bráně v Českém Švýcarsku. Je potřeba vše naplánovat do nejmenších detailů. Jak se tam dostaneme? V kolik vyrazíme? Kde se ubytujeme? Je poloha ubytování výhodná? Co navštívíme? No jo vlastně, v pondělí je téměř každá historická památka zavřená. Kam tedy půjdeme v pondělí? 



www.google.cz
Mnoho otázek, málo času. Tedy alespoň v tomto duchu se neslo zařizování mé letošní dovolené. S mamkou a sestrou jsme se rozhodly až o prázdninách, že se podíváme do našeho stověžatého a historií opředeného hlavního města. Ano, správně. Jely jsme do Prahy. 
Praha je obří město, které má turistovi co nabídnout v každém ročním období. Pouze letos je všechno náročnější, protože rozsáhlé opravy se nevyhnuly ani některým památkám, které chce každý turista zkrátka vidět. Které mám na mysli? 

Tak začněme třeba Staroměstským orlojem. Už jsem připravovala velké množství našich rodinných dovolených od Moravy po České Švýcarsko, ale nikdy mě nenapadlo, že by třeba Pravčická brána byla mimo provoz. Upps. Chyba! Staroměstský orloj byl totiž obestavěn lešením a bylo téměř nemožné vidět byť jen jednoho apoštola. Ale na druhou stranu jsme měly alespoň malou kompenzaci v podobě brigádníka převlečeného za enormně vysokého ledního medvěda, který se "producíroval" nedaleko, a stal se tedy cílem každého turisty s fotoaparátem, který měl v úmyslu vyfotit si apoštoly.


www.google.cz
P. S.: Abych nebyla jen negativní, musím zdůraznit, že jsme se o dva dny později dozvěděly od jedné paní z tramvaje, že orloj je sice v rekonstrukci, ale každou celou hodinu se již zmínění apoštolové promítají na Staroměstské radnici. Tato informace nám ovšem již k ničemu nebyla, protože jsme právě odjížděli z Prahy. Smůla, co? :)


Jako další bych si vzala na paškál Pražský hrad. Tam se sice nic neopravovalo, ale i tato velmi střežená perla má své mouchy. Nemluvím tím o dlouhých frontách byť jen do zahrad Hradu, ale především o kontrolách před vstupem do areálu. Byla to doslova a do písmene přehlídka vojáků se zbraní v ruce, policistů s detektory kovu a všemi prvky, které by bránily nějakému "magorovi s bombou" vejít a "pokochat" se třeba Loretou nebo "hříšně hezkou kytkou" a odpálit půlku Prahy. Osobně nemám nic proti kontrolám, ale kdo z těch, kteří je nařídili, pomysleli na to, že do Prahy přijedou turisté a jako první se půjdou podívat na Hrad i se všemi věcmi, které si sbalili na kolej. 

www.google.cz
PS: Jen tak pro informaci, na kolejích není žádné kuchyňské nádobí, příbory, hrnky a, fakt nekecám, ani varná konev.
Takže asi už chápete, že já, moje sestra ani mamka bychom neprošly ani přes detektor kovu a mohly bychom skončit úplně někde jinde než na koleji v Dejvicích. A tak dopadl náš slavný výlet do zahrad Pražského hradu.






www.google.cz
Když už jsem u té koleje, mám odtud několik veselých zážitků. Nejen, že jsme neměly moc nádobí, a tím jsme byly z velké části závislé na asi sto metrů vzdálené BILLE, ale dokonce jsme na vlastní kůži poznaly, jak to na koleji chodí. Tedy, jak přesně to chodí s jídlem ve společné lednici. První den jsem nechápala, proč je na lednici papírek se vzkazem, že jestli té osobě ještě nějaký motherfuckers (slušně bych to přeložila jako bastard) "hrábne" na jídlo, tak ať si autora vzkazu nepřeje. 
Druhý den jsem pochopila, protože nám z večeře zbyly dvě z poloviny snědené bagety, které jsme si tedy chtěly nechat k snídani. Každopádně, rána se nedočkala ani jedna z nich. Prostě je nějaký motherfucker "sežral". Dokonce na té lednici přibyl další lístek se vzkazem: " Prosím, vraťte alespoň ten hrnek a lžičku." 
Z toho plyne, že pokud něco můžete sníst hned, udělejte to bez váhání, protože do rána vám nezůstane ani drobeček, a místo vás si pochutná někdo úplně jiný.


Tak to byla moje letošní dovolená v kostce. A víte, co? I když se vám to možná zdá divné, chtěla bych tam příští rok jet znovu. Mám ráda výzvy a navíc, když budete sedět doma "na zadku", nikdy nic dobrodružného nezažijete.

Komentáře