Ďábel z Ramádí, tak mu říkali

www.google.cz

Irák. Čtyři mise. Jeden výcvik. Jeden člověk. Oficiálně 160 zásahů. Jen si to představte! Chris Kyle bojoval za svou zemi. Za svou rodinu. 

Voják z povolání. To byl jeho denní chléb. Ne každý by na to měl. On však ano. Prošel výcvikem u  Navy SEALs a patřil k bezesporu nejúspěšnějším sniperům v historie USA. Chris Kyle se účastnil bojů ve Fallúdži a Ramádí. Jeho jméno bylo pojmem samo o sobě. Vzbuzovalo respekt. Málokdo dokázal to, co on.

Bojoval, i když na jeho hlavu byla již po jeho prvním turnusu ve Fallúdži vypsaná odměna. Stala se z něj Legenda. 
www.google.cz

Dokázal sestřelit nepřátelského bojovníka na vzdálenost 1920 metrů. Byla to jeho životní trefa, kterou se zapsal do pomyslné knihy rekordů. Za svou kariéru u armády byl dvakrát zraněn a šestkrát v jeho blízkosti vybuchla nastražená mina. V podstatě byl synem Štěstěny. 

Po čtyřech turnusech se vrátil ke své manželce Taye a dětem. Usadili se na farmě v Texasu. Chris založil bezpečností agenturu a vedl rodinný život. Nezapomínal na svou minulost. Pomáhal vojákům s PTSD (posttraumatický syndrom). To se mu, bohužel, stalo osudným. Eddie Ray Rough, který touto nemocí trpěl, ho v roce 2013 zastřelil.
www.google.cz

O Chrisovi byl natočen film inspirovaný jeho autobiografickou knihou Americký sniper, která vyšla rok před jeho smrtí. Film byl dokonce nominován na Oscara!
Jeho manželka pokračuje v jeho charitativní činnosti a podporuje vojáky s PTSD.

Trailer k filmu Americký sniper: 

Komentáře