Scandinavian study aneb 5 důvodů, proč se odhodlat ke studiu v zahraničí

Když mě minulý týden oslovili studenti, kteří pomáhají dostat se studentům na zahraniční vysoké školy, s dotazem, zda by bylo možné v našem časopise uveřejnit článek o studiu v zahraničí, řekla jsem si proč ne, a tak ho tady máte!




Není vždy jednoduché si sbalit kufry, rozloučit se s rodinou a kamarády, sednout do letadla a říct „tak za rok, čau” nebo „tak o Vánocích, čau” anebo „nevím, kdy se vrátím, čau”. Ale zároveň je to to nejlepší, co pro sebe můžete udělat a tady je proč:


Zjistíte, že svět je veliký
Nezáleží na tom, jestli vede vaše první dlouhodobá cesta do sousedního Německa nebo do Jižní Ameriky. Jestli jedete studovat jen na semestr, na letní kurz nebo vystudovat celý bakalářský/magisterský obor. V každém případě vám garantuji, že to nebude naposledy, co se někam vydáte. Při každém pohledu na mapu světa začnete přemýšlet o tom, kam to bude příště…Možná poznáte člověka z druhého konce světa a dozvíte se věci o zemi, do které by vás ani nenapadlo se chtít podívat, a najednou kupujete letenky právě do oné země. Čím déle a častěji se vydáváte za hranice a poznáváte nová místa, tím je nepředstavitelnější, že byste už na jednom místě zůstali do konce života.

Zbavíte se předpojatostí a utvoříte si vlastní názory
Každá země, každá národnost, každá kultura, zapadá do určitých škatulek a ať chtě nebo nechtě, každý člověk ze svého okolí přebírá jisté vnímání okolního světa. Francouzi jsou nerudní a nemluví anglicky, Američani jsou hloupí, Dánové jsou chladní a odtažití, a určitě by se dala dohledat definice pro každou zemi. Jenže nepleťme si dojmy s pojmy. Při vycestování, zapojení se do společnosti v jiné zemi, kde fungují jiné zvyky, jiné vtipy, jiné všechno, se v hlavě přepne spousta věcí. Zjistíte, že je ve výsledku opravdu úplně jedno, kdo má jakou barvu pleti, jaké má nebo nemá náboženské vyznání a co jí na Vánoce. Uvědomíte si, že jsme všichni jenom lidi. Dýcháme stejný vzduch a všichni jsme viděli všechny série Přátel. Několikrát. Pokud se tedy nevydáte do Pekingu, kde bychom doporučili  pořídit si roušku a tamní vzduch v určitých obdobích raději nedýchat nebo šplhat na Mount Everest, kde by se hodil zase dýchací přístroj. Třeba se vám také podaří narazit na Mexičana, co nemá rád pálivé jídlo a nepije tequilu. Světe, div se.


Opravdu se osamostatníte
Když opouštíte svou bublinu nazvanou domov, kde máte podporu rodiny a kamarádů, navařeno od maminky a zdravotní pojištění je pro vás jen pojem a modrá kartička v peněžence, nejde to jinak než vystoupit ze své „komfortní zóny”. Najednou si musíte nejen zjistit, jak se dostat z letiště do ubytování, možná si to ubytování musíte ještě najít, možná je to všechno v cizím jazyce, který ještě tak dobře neumíte. Možná vám nefunguje česká simkarta, protože jste nezavolali do „outůčka” a neaktivovali si zahraniční režim, a možná vám banka hned v první hodině zablokovala kartu, protože se vyskytla „neobvyklá aktivita” aka výběr v zahraničí a v cizí měně. Samotný začátek školy je na tom všem asi nejjednodušší, protože je tam dalších 50 lidí, kteří jsou na tom stejně, neví kudy kam a neví, jak se řeknou aktiva a pasiva v účetnictví anglicky. Dále po vás chtějí, ať si zařídíte „daňové/identifikační číslo”, aby o vás měli na úřadech záznam. Musíte si zařídit novou kreditní kartu v bance, nové pojištění. Ale co když jste se v ČR z pojištění neodhlásili nebo to za vás v nové zemi odvádí zaměstnavatel? Co když jste v nové zemi týden a ještě nemáte práci a zaměstnavatele? Ale najednou je o měsíc později, nějakým způsobem jste všechno zařídili, máte práci, úspěšně studujete, všemu rozumíte, nebojíte se zlomit si ruku, protože MÁTE pojištění a jste na to všechno náležitě pyšní. Výhodou také je, že máte na své straně tým Scandinavian study, jehož členové si vším v několika zemích prošli a rádi vám poradí.
Pokud ale například potřebujete k zubaři na vytažení moudráků, investujte do letenky domů, protože vás to i tak vyjde o polovinu levněji než kdekoliv jinde v severní Evropě, západní Evropě, severní Americe, Kanadě, Austrálii…


Všechno je nové!
Noví lidé, nové jídlo, nové podnebí (není tedy vždy výhra; věděli jste, že v Irsku prší 290 dní v roce?!), nový jazyk, nové všechno. Je jasné, že se zdokonalíte v cizím jazyce, pokud v něm denně fungujete a žijete v zemi, kde tím jazykem mluví. I když studujete v angličtině, která nemusí být nutně úředním jazykem dané země. Velikou výhodou je také jiný způsob školství, než na který jsme zvyklí. Ne každému vyhovuje právě ten český. Spousta lidí i statistik se shodne, že severský školní systém je naší budoucností a adaptuje si ho spousta západních i východních zemí. Převažuje praxe nad teorií, klade se důraz na reálné případy a předávání zkušeností z daného oboru, na týmovou práci a psaní projektů. A celkově se tráví méně času v lavicích, posloucháním přednášek a zapisování si poznámek a více času přemýšlením, propojováním vědomostí a samotným „děláním” toho, co se vlastně učíme. Nejraději na tom všem ale mám nové lidi. Není to paráda mít eventuálně kamarády po celém světě a už nikdy nemuset platit za hotel? Nemluvě o tom, že máte šanci tyto země poznat z pohledu místního člověka, vyhnout se tak pastem na turisty a získat úplně jinou zkušenost než ostatní.

Když nic jiného, zvýšíte svou zaměstnavatelnost a zkrášlíte životopis
Studium v zahraničí – bum – samostatnost, přizpůsobivost, schopnost práce s různými typy lidí, „out of the box” myšlení a mnoho dalších důležitých vlastností vyskočí v hlavě komukoliv, kdo váš životopis bude číst. Vycestovat za studiem do zahraničí dnes opravdu není nic těžkého, ale přesto je těch Čechů za hranicemi, podle statistik, z Evropy skoro nejméně. Zároveň je ale vysoká poptávka po zaměstnancích mluvících cizími jazyky a se zkušenostmi ze zahraničí. Není se čemu divit, 80% české ekonomiky je tvořeno exportem do zahraničí – se zahraničím je třeba efektivně komunikovat a vědět, jak to tam chodí. Česká republika je také sedmá v Evropě s největším počtem zahraničních investorů/zahraničních firem na území ČR. A protože když jste studovali v zahraničí, anglicky (francouzsky, německy, rusky, španělsky, čínsky,…) díky tomu perlíte a máte všechny výše zmíněné vlastnosti právě díky této zkušenosti. Je pak vysoká pravděpodobnost toho, že v očích potencionálního zaměstnavatele vás právě to odliší od ostatních.


Studium v zahraničí je jedna z možností, jak ten náš svět dobře poznat. Myslím, že mluvím za všechny z našeho Scandi týmu, když napíši, že toho nikdo z nás ani trošku nelituje. Přesto je fajn se občas do té naší rodné zemičky vrátit, vyjíst rodičům ledničku, povyprávět zážitky (i když už je stejně všichni vědí z Instagramu a Facebooku), zasít semínka „Já bych taky chtěla jet…” a „Ty se máš” a naplánovat další cestu.

P. S.: V Dánsku se školné neplatí, v UK vám to celé pokryje velice výhodná studentská půjčka a je spoustu dalších zemí mimo ČR, kde vás školné nezruinuje. Rádi vám o tom povíme více, stačí se nám ozvat :-).

Za Scandinavian study
Kačka

Chceš-li se s námi a zástupci škol v zahraničí potkat, budeme se na Tebe těšit na našem Veletrhu zahraničních škol Dream Big 2018.  který ti ukáže, že Tvé sny nemají limity a jsou dosažitelné. Nech se inspirovat příběhy skvělých speakerů. Díky nim se přesvědčíš o tom, že je jen na Tobě, jakým směrem se tvůj život bude ubírat.
Popovídej si se zástupci zahraničních vysokých škol o možnostech studia v Dánsku, Švédsku, Velké Británii nebo v Nizozemsku. Současní studenti a absolventi se s Tebou rádi podělí o své zkušenosti, které dokazují, že studium v zahraničí může být jedním z nejlepších rozhodnutí, které v budoucnu uděláš.

Více informací a registrace zde:


Komentáře