SEZÓNA LEDU ZAHÁJENA aneb LED, BRUSLE A POHODA

foto ze stadionu: I. Zábranská

Vimperk, město sportu. Tento status má Vimperk už nějaký ten pátek. Není se čemu divit. Najdete tu špičkové cyklisty, lyžaře, běžkaře, hokejisty i talentované bruslaře. A abych nezapomněla, pokud považujete za sport i tanec, tak naše Calypso je vlastně svým způsobem taky takový malý stadion, kde platí heslo: "Čím horší choreografie, tím líp". Takže je to takové naše místní Stardance, které ovšem nestartuje až na podzim, ale funguje celoročně. Tento článek se však bude věnovat sportu, jehož sezóna začala teprve nedávno, ale patří k oblíbeným sportovním aktivitám většiny lidí, kteří mají rádi rychlost, trochu zimu a vodu ve formě ledu.


Ano, správně. Jedná se o bruslení. Myslím, že v okolí Vimperka není žádný rybník (nemohu to tvrdit stoprocentně, nejsem z Vimperka), ale je možné surfovat po ledu na zimním stadionu. Jak už jsem řekla, nejsem místní, což je pro mě občas výhodou. Často jezdím na brusle do Strakonic nebo bruslím na "Hradčaňáku" ve Volyni. Kvalita ledu je všude jiná. Rybník má malé i velké hrbolky a často jsou v ledu zamrzlé i větvičky, které spadly ze stromu. Tím se liší od ledu na "zimáku". Je v podstatě jedno, kde bruslíte, hlavně, že vás to baví a usmíváte se, i když zrovna ležíte na ledu jako na pohodlné pohovce, a máte za sebou trochu zkušenost s gravitací, která vás doslova dostala na kolena.
Bruslí se ve Vimperku i ve Strakonicích. Osobně doporučuji jít bruslit teď, když ještě naplno neběží sezóna. Stadiony jsou v podstatě prázdné, a nemusíte se tedy dělit o led s milionem lidí, které napadlo jít bruslit. 

Když tak o tom přemýšlím, mezi Strakonicemi a Vimperkem je jeden zásadní rozdíl. Možná se vám to bude zdát trochu jako malichernost, ale když se nad tím zamyslíte, uvidíte, že je to celkem zásadní. Vysvětlím. Někteří rodiče totiž nechají jít své malé děti na veřejné bruslení samotné. Možná si ani neuvědomují, jak je nebezpečné pustit na led malé dítě, které neumí ani brzdit a které může ač nechtěně ohrozit ostatní bruslaře. Ve Strakonicích většinou rodiče s dětmi využívají tzv. bruslení s dětmi, kde si mohou děti celkem v klidu zabruslit a naučit se základům. Ve Vimperku je to naopak. Ve většině příkladů platí, že na stadionu potkáte na veřejném bruslení nebezpečně vyhlížející děti (v lepším případě s helmou na hlavě a rodičem po boku), které neumí ani brzdit, a pak tu jsou ti, kteří jsou již trochu na bruslích zběhlí, a z ničeho nic najednou se prostě obrátí a úplně v klidu změní směr jízdy a nebrání jim v tom ani jiný bruslař, který jede tím směrem.

 Kdo jim vysvětlí, že musí brát ohled na ostatní? Je to jako na lyžích nebo v autě. Vždy máte zodpovědnost za ty okolo vás. I tak nevinně vypadající brusle jsou zbraní. Proto vás, rodiče, prosím: "Dávejte na své děti pozor a rozhodně je na led nepouštějte samotné. Dítě není dospělý a nemá až tak rychlé reflexy, a hlavně se nebojí. A možná to je ten problém. Dětem nepřipadá nic nemožné. Když se najednou otočí a vletí jinému bruslaři do cesty, kdo bude podle vás na vině?"

www.google.cz





Komentáře