Listopad plný zajímavostí aneb Tohle byste měli vědět...možná...

Sonda Phoenix
 Zdroj: www.google.cz

Kdo by si myslel, že listopad měsíc, kdy je jen zima, pletl by se. Stalo se toho mnoho. A mnozí z nás, včetně mě, si ani neuvědomují, kolik převratného nalezlo svou realizaci právě v tomto poměrně chladném měsíci, který má většina z nás spojený s blízkou zimou. Gool pro vás vyhledal to nej, co by stálo za přečtení.

1. listopad 1478 

Papež povolil na nátlak Ferdinanda Aragonského španělskou inkvizici

2. listopad 2008 

Sonda Phoenix odeslala poslední data z Marsu a přestala se Zemí komunikovat. Je to jako u lidí, prostě je nezvěstná. 

3. listopad 1918 
www.google.cz

Zemřel ruský matematik a fyzik Alexandr Michajlovič Ljapunov, po kterém je pojmenována Ljapunovova stabilita. Nedělám si iluze, že někdo z nás ví, co to je. Zkrácená verze vysvětlení tohoto pojmu je, že se to týká diferenciálního počtu. Teď už asi všichni víme, oč se jedná, ne?
Mnohem zajímavější však je, že spáchal sebevraždu v den smrti své manželky, která podlehla tuberkulóze. Že by láska až za hrob skutečně existovala?

6. listopad 1836

 Zdroj: www.google.cz
Zemřel Karel Hynek Mácha, náš český básník, jehož Máj je asi v každé povinné četbě, takže toto datum by bylo celkem dobré si zapamatovat.

7. listopad 1957

V NDR se začal vyrábět vůz značky Trabant.

9. listopad 2011

Zemřel Ivan Martin Jirous, řečený "Magor". Pro ty, kteří ho neznají, to se jedná o undergroundového spisovatele, který byl za svou literární činnost v 60. letech 20. století vězněn. Co víc dodat. Režim ho neměl rád.

10. listopad 1444

www.google.cz
Turecká vojska vyhrála nad Vladislavem IV. Varenčikem v bitvě u Varny a on zde přišel o život.Tato prohra zanechala České země v rukou Ladislava Pohrobka, kterému byly teprve 4 roky. Turecký sultán naložil hlavu Vladislava IV. do medu a hrdě ji ukazoval svým návštěvám.

11. listopad 1918

Polsko získalo samostatnost. Wow, to jste nečekali, co? Dlouhá století Polsko jako samostatný stát neexistoval a teď vyhlásil nezávislost. Nemělo by se to zapít?

12. listopad 1958
www.google.cz

Po zhruba třech měsících skončila tzv. Tresčí válka mezi Islandem a Velkou Británií. Tento název označuje dohady o tom, kdo má právo rybařit v moři mezi těmito ostrovy. Vítězem této války o ryby se stal Island. 

15. listopad 1670

V Nizozemsku zemřel Jan Amos Komenský, který byl na svou dobu velmi pokrokový. V Polsku, Švédsku nebo Velké Británii pomohl vybudovat školský systém. 

16. listopad 2002

www.google.cz
V čínské provincii Kuang-tung se poprvé objevila virová nemoc SARS. Nákaza se rozšířila do dalších 30 zemí a podlehlo jí téměř 800 lidí. 
Je to respirační nemoc, která má 
za následek selhání dýchání. Léčba je symptomatická: antipyretika, dodávání kyslíku, izolace v místnosti pod tlakem (aby se nemohla nemoc přenášet vzduchem) 
a mechanická pomoc s dýcháním.

17. listopad 1989

Sametová revoluce. Začala pokojnou demonstrací studentů, která byla násilně rozehnána policií. Tato událost odstartovala vlnu tsunami, která smetla komunistický režim a přispěla ke vzniku samostatného Československa.

20. listopad 1945
www.google.cz

Byl zahájen Norimberský proces s nacistickými zločinci, kteří byli obviněni 
ze zločinů proti lidskosti. 
Hermann Wilhelm Göring - odsouzen 
k trestu smrti (spáchal sebevraždu),
Konstantin von Neurath - odsouzen, ale ze zdravotních důvodů propuštěn,
Rudolf Hess - doživotí.

22. listopad 2005

Angela Merkelová se stala první ženskou kancléřkou Německa.

23. listopad 1457

www.google.cz
Uprostřed svatebních příprav zemřel Ladislav Pohrobek. Podlehl ve svých 17 letech leukemii.

25. listopad 1992

Federální shromáždění odhlasovalo rozdělení Československa na Českou 
a Slovenskou republiku k 1. lednu 1993.

27. listopad 2001

Hubbleův vesmírný dalekohled zaznamenal sodík v atmosféře exoplanety HD 209458 b. Tím byla objevena první atmosféra na planetě mimo sluneční soustavu. Tato exoplaneta je od Země vzdálena "jen" 150 světelných let (Pro představu: jeden světelný rok je dlouhý 9 460 730 472 580 800 m.)

28. listopad 1989

Komunistická strana odstoupila z vedoucí pozice vedení ČSSR. 
www.google.cz

29. listopad 1898

Narodil se C. S. Lewis. Ano, přesně ten, jenž se stal autorem mnoha literárních děl. Mezi ty nejznámější patří Letopisy Narnie.







Komentáře