Malá cukrářská povídka

                                                                     www.google.cz

            Za devatero horami a devatero řekami, mezi druhou řadu vajíček a dvaceti deky uheráku, v krajině věčně postižené chladem, v krabičce s červenými domečky, bydlela šlehačka Kristýna Trvanlivá. Byla tuze parádivá! Celé dny se prohlížela v odraze skleněného máselníku. A protože se sama sobě líbila, byla spokojená. Jen jediné jí ke štěstí chybělo … krásné šaty! Přesně ty, které tak často nosila její sousedka Karolína Sněhová, rozená Bílková. Často se jí o nich i zdálo – toulala se ledovou krajinou v slušivém kostýmku lehkém jako … sníh?
A Karolína v nich má stejně velkej zadek, myslívala si Kristýna.
            Mezi námi, Karolína v nich opravdu větší pozadí měla. Ale naše vyprávění není o ženských rozmarech, ale o tom, čeho jsou pro krásu schopné. Kupříkladu Kristýna: v novinovém útržku, do kterého byly zabalené rakvičky s čokoládou, našla článek „Šleháme: Lehké a nadýchané – překvapte své sousedy!“ a věděla, že je to ono! Poprosila bývalé spolužáky, Ferdu Ztužovače a Mixíka Kuchyňského, o pomoc. Ta nebyla nijak bolestivá a Kristýna byla nadšená! Vznášela se krajinou (před okny své sousedky) v nových šatech a těšila se z Karolíniny závisti.
            Netrvalo však dlouho a nový oděv se jí omrzel. Čím dál víc se jí zdálo, že ani to její pozadí není v nových šatech dokonalé. Moc dobře si ale byla vědoma toho, že už se svého krásného nadýchaného oděvu nezbaví – byl jí ušit přímo na tělo!
            Uplakaná hledala pomoc v novinových útržcích u rakviček. Ty, když pochopily příčinu jejího smutku, jaly se ji přesvědčovat, že se jim její pozadí v šatech moc a moc líbí. A protože slovo dalo slovo, a Kristýna byla také jen žena, brzo jiskra přeskočila. A zanedlouho byla svatba. A pak? Už jen žili šťastně … dokud je někdo nesnědl.
Pro cukráře:
   A tak vznikly rakvičky se šlehačkou.

Kateřina Kůrková

Komentáře