Krampus

V sobotu 1.12. ve Strakonicích proběhl již třetí Krampus. Jedná se o průvod čertů z Horního a Dolního Rakouska a letos se jich zúčastnilo 150. Celá akce začala v 17:00 z brány na křižovatce ulic Lidická a Ellerova až na prostranství pod Hvězdou.


www.google.cz
Krampus je starověká tradice, která vznikla v Alpách a odsud se postupně rozšířila po celém Rakousku a dostala se i do okolních států - Maďarsko, Německo, Chorvatsko... Dodnes jsou pořádány takzvané Krampuslafy - průvody čertů a jejich skupin, které mezi sebou soutěží o nejlepší masku. Každá skupina je něčím výjimečná, je doprovázena různými strašidly, pekelným vozem a hlavně randálem kravských zvonů, dýmu, hlasité hudby...
Masky čertů jsou ručně vyřezávány z lipového nebo dubového dřeva a ručně malovány. Rohy jsou používané převážně z muflonů, beranů, kamzíků a někdy i z koz. Kožichy jsou šity z pravé kůže horských ovcí a koz. V posledních letech je oblíbená lisovaná neboli tvarohová kůže. Každý správný Krampus by měl mít kolem pasu připevněný zvon, který má viset až ke kolenům jako ocas a v ruce nějaké vrbové proutí, případně řetěz. Podle pověsti měl každý čert na zádech nůši, kam strkal zlobivé děti.

Komentáře