PROJEKTOVÉ DNY 2018 aneb TAKOVÉ MALÉ ZHODNOCENÍ

Dnes, 20. prosince 2018, proběhla v Městském kulturním středisku Vimperk prezentace projektů, jejichž tvorbě byly věnovány dva říjnové dny. Žáci krátce představili projekt, kterého se zúčastnili, a sdělili ostatním, co nového jim přinesl. Jejich přehlídka byla opravdu pestrá.

www.google.cz
3D modelace, 3D tisk (pod vedením pana učitele Daňka)
Asi před čtyřmi lety jsem si sama vyzkoušela, co obnáší 3D modelování. Stačí mít počítač, program, 3D tiskárnu a pár hodin volna. A ještě kreativní myšlení. Moderní doba si žádá moderní postupy, takže oceňuji, že se našlo tolik lidí, kteří se do tohoto projektu zapojili.

Divadelní představení o českých dějinách (pod vedením pana učitele Hajníka)
Video s fotografiemi z nácviku představení bylo opravdu výstižné a málokoho nepobavilo. Trochu mě překvapuje, že se projektu zúčastnilo šest kluků a žádná dívka. Náhoda?
Každopádně, až bude představení hotové, určitě bude stát za zhlédnutí.

E-twinning projek UKV: Evropa v obrazech (vedla paní učitelka Samcová)
www.google.cz
Mezinárodní projekt napříč celou Evropou zavítal i do Vimperka. Naši zadavatelé - Turci a Norové na nás mohou být jistě pyšní. Obrázky a jiné kreativní ztvárnění je originální, a ten kebab, ten byl prostě doslova "k sežrání". Asi si ho dneska udělám. Přidá se někdo?

Halloween party (pod vedením paní učitelky Sobčiakové)
Tento projekt proběhl už minulý rok a jako tehdy měl u našich mladších spolužáků úspěch i letos. Co dodat? Masky jsou prostě super. Už aby byl majáles, ne?

www.google.cz
Naprogramuj robota (organizovala paní učitelka Chrstošová spolu s Ing. Medkem a Ing. Jedličkou
 z firmy Virtual Training)
Tento projekt mě ohromil videem, které ukazovalo, jak celý projekt probíhal. Písnička Dalibora Jandy "Kde jsi?"  prostě mluví za všechno.

Klíč památek Vimperka (pod vedením paní učitelky Kriškové)
Zní to jako největší "ulejvárna" roku, ale skutečnost je jiná. Celé dva dny jsme vymýšleli české věty, které obsahovaly kupu uměleckých prvků, a pak jsme je přeložili do němčiny. Věřte, takový trpný rod, byl úplně nejlepší (ještě, když ho tvoříte u sloves, o kterých slyšíte prvně v životě a absolutně netušíte, jaký je jejich minulý čas). S pomocí paní učitelky Kriškové však tato jazyková bariéra nebyla tak vysoká a texty se nám povedly. 

Kouzlo přírody (garantem byla paní učitelka Kovářová)
www.google.cz
Tady by stálo za to se pozastavit. Jak je vidět, studenti našeho gymnázia fotí rádi, ale že by poslali nějakou tu fotku nebo "selfíčko" do Goolu, to ne. Možná právě to bude ten důvod, proč jsme onu soutěž už nevyhlásili.....

Naučná stezka očima studentských fotografů (organizovala paní učitelka Harantová)
Áááá, další projekt, ve kterém se fotilo! Tak honem, pošlete nám nějaké své fotografie do soutěže o nejlepší fotku roku 2018. Máte na to cca tak dva týdny. Jestli nějakou vlastníte, neváhejte a pošlete ji na e-mail: zabra18@oag.cz. Sladká odměna je samozřejmostí!

Herbář (vedla paní učitelka Havlíčková)
Tento projekt mi připomněl dobu, kdy jsem běhala po Volyni a sháněla všemožné rostliny, které bych mohla vylisovat a nalepit na papír, dostat jedničku a zlepšit si skóre. No, možná právě tohle byl ten důvod, proč jsem na tento projekt nešla. Každopádně se žákům herbář určitě povedl i bez mé "pomoci".

Křeslo pro hosta (garantem byla paní učitelka Frnochová)
www.google.cz
Letos byla pozvána Ing. Štěpánka Uhlířová a Mgr. Viktor Valta, kteří studovali na našem gymnáziu. Štěpánka Uhlířová vystudovala obchodní akademii a dnes pracuje jako mluvčí u policie v Českých Budějovicích. Viktor Valta studoval programátorství a nyní pracuje pro SPORT INVEST jako manažer významných sportovců. Myslím, že bychom se jimi my, studenti, měli inspirovat a najít si ve vlastním životě cestu, která nás dovede k profesi, která nás bude bavit. Možná, že tato cesta nebude jednoduchá, ale cíl bude stát za to.

Sluneční soustava a praktická geometrie napínače provazů (vedl pan učitel Daněk)
www.google.cz
Další příležitost přenést teorii do praxe. Osobně by mě asi nejvíce zajímalo, kde účastníci projektu sehnali přes metr širokou polystyrenovou kouli na maketu Slunce. Možná, že to tak úplně nebyl polystyren...

Lidské tělo (pod vedením paní učitelky Jedličkové)
Myslím, že tento projekt nabízel jedinečnou možnost poznat své tělo z anatomické stránky trochu jinak než o hodinách biologie, kde není čas změřit si glukózu nebo pitvat prasečí orgány. Možná proto byl tento projekt docela rychle zaplněn...

Spaß im Unterricht (vedla paní učitelka Žižková)
www.google.cz
Myslím, že tento projekt by mohl mít budoucnost. Je důležité nebrat školu jako "šprtání se", ale pojmout ji zábavnou formou. Cizojazyčné křížovky, byť v němčině, mohou mnoha lidem trochu usnadnit učení cizích jazyků. Osobně doporučuji při učení slovíček z cizích jazyků formu pexesa (nastřiháte si české a cizojazyčné papírky a pak je párujete). Je to celkem zábava.

Video pro zahraniční návštěvníky školy (organizovala paní učitelka Nová)
Na tomto videu mě trochu zklamala kvalita zvuku, ale jinak bylo moc hezky pojato. Byl dobrý nápad vložit příběh všedního dne jednoho studenta.
www.google.cz

KANGAROONING - chcete být chytří jako klokani? (vedla paní učitelka Doubková)
Odprezentování tohoto projektu bylo asi jedním z nejlepších. Fanda Daněk to prostě zvládl na jedničku! Vím, že technika si někdy prostě postaví hlavu, ale co můžete dělat? Zkrátka se zasmějte a berte vše jako signál z vesmíru, že to tak mělo být...

Produkční systém společnosti Rohde & Schwarz (vedla paní učitelka Staňková)
I tento projekt proběhl již minulý rok a studenty naší školy jistě naučil mnoho užitečného z řízení firmy. Poděkování si jistě zaslouží firma Rohde & Schwarz, která je dlouholetým partnerem naší školy, za poskytnutí možnosti tento projekt uskutečnit. 
www.google.cz

Chatbot
 (vedl náš spolužák Lukáš Rasocha - 8. G)
Super nápad jak propojit facebook a historii Šumavy. Jen tak dál ve vymýšlení vlastních projektů!

Monitorování úrovně pohybových dovedností žáků ZŠ (pod vedením pana učitele Filipa)
Tento projekt má stejně jako Halloween party na naší škole již dlouhou tradici. Každý student má nějaký koníček, který ho dokáže skvěle zabavit a odreagovat od každodenního stresu ve škole. Možná to není právě výdrž ve shybu nebo Jacíkův test, ale třeba četba nebo kreslení. 


Komentáře