Vánoce, Vánoce a zase Vánoce

Všichni máte určitě rádi Vánoce, ale nezapomněli jste na vánoční zvyky?




Lití olova

Tento zvyk pochází od Keltů. Lití olova se vztahuje ke keltské magii vody.
Výsledek obrázku pro sada na lití olova    
www.google.cz
A jak to probíhá dnes? Nad plamenem se rozžhaví kousek olova, až úplně roztaje. Musíte si připravit nějakou nádobu se studenou vodou a do ní pak rozžhavené olovo opatrně vlijete. Po chvíli vznikne zchladnutím olova odlitek, ze kterého si pak můžete věštit budoucnost - například rovné čáry znamenají spokojený klidný život, dva spojené kruhy svatbu, kříž smrt, dva porušené kruhy - rozchod s blízkým člověkem.Olovo a pomůcky  seženete dnes úplně běžně, takže se do toho můžete pustit ještě letos.


Stromeček

Výsledek obrázku pro vánoční smrk kvilda
www.google.cz
Zdobení stromečku pochází pravděpodobně z Německa. Původně se zavěšoval nad štědrovečerní stůl, ovšem špičkou dolů, a zdobil se jablky, ořechy a jinými potravinami.
V Čechách ozdobený stromek poprvé postavil v roce 1812 ředitel Stavovského divadla v Praze Jan Karl Liebich pro své přátele.
A jeden z nejvyšších živých ozdobených vánočních stromů roste skoro za humny, totiž na Kvildě. Do roku 2013 držel se svými 25 metry dokonce český rekord. 

Pouštění lodiček

Pokud vám lití olova přijde moc nebezpečné, zvolte pouštění lodiček. Budete na něj potřebovat buď plovoucí svíčky nebo ořechové skořápky s malou svíčkou, takové lodičky zvládnete vyrobit sami doma. Vaši svíčku(skořápku) položíte do misky s vodou, pro každého člena rodiny jednu. Existuje více než 25 různých vysvětlení jednotlivých pohybů lodiček, tady jen pár příkladů: Když jsou uprostřed mísy všechny skořápky, znamená to, že rodina bude spolu a nic se jí nestane. Když svíčka zůstane u kraje, nic se nestane. Nejhorší je, když něčí lodička zhasne, nebo se dokonce potopí, to znamená smrt. 

Výsledek obrázku pro rozkrajování jablíčka
www.google.cz

Rozkrajování jablíčka

Tato tradice je jedna z nejjednodušších, protože k ní potřebujete jenom jablka a nůž. 
Po štědrovečerní večeři si každý člen rodiny rozkrojí své jablko napůl, příčně, ne od stopky dolů. Pokud uvidíte hvězdičku, znamená to štěstí. Pokud však uvidíte kříž (plusko), znamená to  úmrtí nebo vážnou nemoc. Není se však čeho bát, stačí vybírat hezká jablka.

Vánoce se blíží a je čas na pečení vánočního cukroví. Tady máte tři recepty na zaručeně nejlepší domácí cukroví.


foto: Zdeňka

Domácí medové perníčky          

Potřebujeme:    
1 lžičku jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky skořice
180 g cukru moučka
500 g hladké mouky
125 g másla
125 g medu
2 vejce

Postup:
Ze všech surovin uděláme těsto, které necháme odležet (min. 1 noc). Poté těsto vyndáme, vyválíme na pomoučeném vále a vykrajujeme různé tvary. Pečeme zhruba na 170 stupňů. Zdobíme bílkovou polevou nebo barevnou cukrovou hmotou.

Babiččino kakaové cukroví

foto: Barča
Potřebujeme:
140 g ztuženého tuku
140 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2,5 lžíce kakaa

Postup:
Do vychladlého rozpuštěného tuku vmícháme přísady, vznikne lesklé těsto. Z něho pak strojkem protlačujeme a vytváříme různé tvary - kolečka, esíčka, srdíčka atd.
Pečeme v mírné teplotě 10-15minut. poté cukroví vyndáme z trouby, necháme  vychladnout a máme hotovo.

Plněné ořechy

Těsto:
150 - 200 g hladké mouky 
50 g jader vlašských ořechů                        
foto: Eliška
50 g moučkového cukru
100 g másla
2 žloutky
tuk na plech
čokoládová poleva
nastrouhané ořechy

Těsto vtlačujeme do formiček ořechů a pečeme. Hned vyklápíme.

Krém:
polohrubá mouka
50 ml mléka
50 g namleté vlašské ořechy
150 g másla
100 g moučkového cukru

Do kastrůlku nasypeme mouku, zalijeme mlékem a povaříme. Do vzniklé hmoty přisypeme
oříšky s cukrem a přidáme máslo. Krém umícháme a pak jím plníme upečené ořechy a slepujeme je k sobě. 

Doufáme, že si pochutnáte na cukroví a zabavíte se u nějakého vánočního zvyku.
Tak šťastné a veselé, chutné a tradiční, ničím nezkažené Vánoce!

Barča, Terka, Terka, Sára a Eliška





Komentáře