Rozdělení republiky


Výsledek obrázku pro česko slovenská republika


Toto víceméně politické téma je vysoce  diskutabilní a v naší společnosti má  mnoho odpůrců a také spoustu sympatizantů. Rozdělení republiky (tehdy Československé), které si připomínáme právě v těchto dnech, znamenalo rozdělit fungující federální stát na  dva samostatné státy - Česko a Slovensko.
Od doby rozdělení federace uběhlo již 25 let.
Podle názoru mých starších rodinných příslušníků (rodičů a prarodičů) se původně  jednalo o dobře fungující stát s rozvinutým  průmyslem a zemědělstvím. Soudím tak podle některých vzpomínek, zejména mých  prarodičů, kdy hlavně můj děda ve svém zaměstnání hodně cestoval tehdy ještě po ,,velké republice" (ČSSR). Češi a Slováci ve své době byli jako dva bratři a dobře spolupracovali. K rozdělení federace (což bylo podle mne chybou) nedošlo na základě referenda, ve kterém rozhodovali naši občané, ale sami vrcholní politici.
Nicméně toto rozhodnutí už je za námi a Česká a Slovenská republika jsou zapojeny v Evropské  unii a Nato, kde dobře fungují. Slovenská republika má už dokonce zavedeno euro jako svou  měnu, Česká republika na něj stále čeká. Podle některých průzkumů veřejného mínění občané obou zemí nadále spolupracují a rozdělením republiky se naše vztahy s bratry Slováky nijak  nenarušily. A takový (podobný) je názor i můj, i když jsem to minulé období nezažil. 

Komentáře