Co obnáší nahrávání ve studiu?




Spousta z vás měla prázdniny určitě nabité cestováním, zábavou, pobýváním s přáteli a nebo jen povalováním se na gauči. S naší kapelou jsme měli tak nějak všechno dohromady. Jeli jsme se totiž podívat do Jeníkova poblíž Teplic, kde také bylo nahrávací studio, které jsme si na dva víkendy pronajali.
Po dvou hodinách cesty do Teplic jsme konečně našli naše studio. Nejprve jsme se seznámili s Tomášem, který nám měl naše písničky nahrát. Dozvěděli jsme se, že je budeme nahrávat po nástrojích, tudíž polovina z nás nemusela nic dělat. Nejdřív se musely postavit bubny, což zabralo zhruba tři hodiny. Ty se také nahrávaly celý první den.


Druhý den přišla na řadu basa, která nezabrala moc času a ke konci dne jsme také nahráli klávesy do všech našich čtyř písniček.

Druhý víkend, když už jsme měli základ, jsme začali nahráváním doprovodných kytar, později i sólové kytary. Ten den jsme si také do studia pozvali hosty. Michaela Šporcla, který doplnil jednu ze skladeb saxofonovým sólem, a HonzuVáclavem Kabátovými, kteří vylepšili tu samou skladbu již nahraným syntezátorem.



Poslední den byly na řadě zpěvy, které se nahrávaly až do večera. S těmi nám pomohla Veronika Spiegelová, která nám propůjčila svůj hlas do několika skladeb. Tomáš byl sice hodně „svůj“, ale myslím, že nahrávky nám udělal slušné. Jediné, co ještě chybí před jejich vypuštěním do světa, je mixování a masterování. Písničky se musí upravit, všechny nástroje a zpěvy musí být vyváženy tak, aby jeden nepřehlušoval jiný. Myslím, že dlouhodobá a tvrdá příprava se nám vyplatila, nahráli jsme sice jen čtyři písně, ale pravděpodobně bychom ani více nestihli, jelikož to byly víkendy docela záživné a nabité. Doufáme, že se našim posluchačům budou nahrávky líbit. 


Medoy Meikoy nalevo se Šporclem a Kabáty

druhá zprava Veronika Spiegelová

kapela nalevo s Tomášem



Komentáře