Pozvání do Knihovny Václava Havla


Václav Havel je významnou postavou českých dějin. Populární je u nás i v zahraničí. Hodně z nás ho zná jako bývalého československého a českého prezidenta, který se stal hlavou státu po sametové revoluci v roce 1989. Málo z nás ale ví, že se prezidentem nikdy stát nechtěl a že jeho vášní bylo psaní knih a divadelních her.


Celá řada jeho děl stále existuje a již 15 let je shromažďuje Knihovna Václava Havla v Praze. Náplní knihovny není pouze skladování knih a dokumentů. Po celý rok se zde pořádají akce pro veřejnost, a to hlavně pro mládež. Konají se zde výstavy, konference, vzdělávací programy. Tématem není jen osobnost Václava Havla, ale většinou se probírají aktuální události v České republice i ve světě.

Knihovna se také snaží mladé lidi vzdělávat a šířit povědomí právě o Václavu Havlovi. Jedním z těchto projektů je "Václav Havel tady a teď". Díky němu zavítal do naší školy výkonný ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský (o jeho životě si můžete přečíst v jednom z minulých článků). Ten byl s průběhem přednášky v naší škole velmi spokojen a pozval naše žáky na květnovou konferenci s názvem "EU mezi včerejškem a zítřkem".

Bude se debatovat právě o Evropské unii a účastníci se mohou těšit na významné hosty. Přednášet budou: eurokomisařka Věra Jourová, Martin Povejšil z Ministerstva zahraničních věcí, Pavel Rychetský z Ústavního soudu ČR nebo třeba Youtuber Kovy.


zdroj: Google

Komentáře