Rozhovor - Šimon Blaschko

V pátek 10. 5. budou zahájeny majálesové slavnosti ve Vimperku. Sestavili jsme tedy rozhovor s pořadatelem majálesu ve Vimperku, Šimonem Blaschkem.

1) Co všechno obnáší Vaše každoroční práce ohledně organizace majálesových slavností?
Majáles chystáme ve třech a je to prakticky celoroční práce. Základ je stanovit si termín, zamluvit pódium a techniku, dále domluvit interprety, začít s propagací, vylepit plakáty, komunikovat s partnery, připravovat různé smlouvy, vymyslet doprovodný program a hlavně nezapomenout na žádný detail. Prakticky po celý rok jsme v každodenním kontaktu, občas si sice lezeme na nervy, ale už jsme se za ty roky naučili to překonávat.

2) Jak moc je/byla náročná organizace celého vimperského majálesu?
Všichni tři máme svoji práci a majáles chystáme bez nároku na honorář, proto je to zejména s blížícím se termínem poměrně náročné. Jak už tomu tak bývá, nejsložitější bývá poslední měsíc před akcí, který nám začal nedávno, navíc bude letos jeden z kolegů bohužel pracovně mimo ČR, tak se s tím budeme muset nějak popasovat, na druhou stranu máme skvělý tým, který nám pomáhá přímo v majálesovém týdnu, proto pevně věřím, že vše dobře dopadne jako v minulých letech!

3) Jak dlouho už tvoříte program pro vimperský majáles?
Majáles má ve Vimperku poměrně dlouhou tradici, sám si ho pamatuji ještě z dob, kdy jsem studoval právě na vimperském gymnáziu, vždy ale šlo o školní část a průvod městem. Majáles v bývalém letním kině pořádáme letos 5. rokem a už od začátku je program v naší režii. Ale samozřejmě se různě bavíme s kamarády a známými, koho by ve Vimperku chtěli vidět, aby nám třeba neunikalo nějaké zajímavé jméno.

4) Jak složité/těžké bylo vytvořit program pro letošní majáles?
Všeobecně je pro nás nejsložitější domluvit headlinera, protože od toho se odvíjí další program. Když jsme potvrdili Bena, obratem jsme zavolali Vypsané Fixe, se kterou se známe dlouhé roky, proto jsme byli po jednom telefonátu domluvení. Poté jsme program dostavěli tak, aby si v něm každý našel to své - od nejmenších návštěvníků až po rodiče.

5) Jak se Vám spolupracuje s pozvanými zpěváky a kapelami?
Většina umělců je sice trochu neorganizovaná, jinak jsou to ale "pohodáři", navíc se často mezi sebou znají, takže zatímco my se nervujeme, jestli vše běží, jak má, tak oni navozují na majálesu dobrou náladu, která se přenáší na nás a i na návštěvníky.

6) Stalo se Vám už někdy, že Vás pozvaný zpěvák/kapela odmítl/a?
Určitě. Nebylo to ale z důvodu, že by se jim majáles nelíbil, ale spíš pro nás nebylo reálné splnit podmínky, ať už finanční nebo technické.  

7) Jak se Vám podařilo "sehnat" na letošní Majáles např. Bena Cristovaa?
Zrovna u Bena to bylo poměrně jednoduché, kontaktovali jsme jeho management, termín měli ještě volný a technické požadavky jsme také splňovali. Finančně jde sice o nejdražšího interpreta, jakého jsme do Vimperka kdy přivezli, ale řekli jsme si, že to riskneme a pevně věříme, že to byla správná volba!

PLAKAT


Komentáře