Co stojí za to vidět v roce 2019

Zdroj: Joker (2019)

Ani letos to nemají porotci filmových akcí, festivalů a soutěží jednoduché. Nikdo jim momentálně nemůže závidět zodpovědnost, kterou musí nést. První velký letošní boom zaznamenalo jednoznačně dílo Avengers: Endgame z přelomu dubna a května. Po Avengers byly nemálo slyšet názory, že je letos už nic nepřekoná. První sporná situace nastala už po famózním díle Tenkrát v Hollywoodu od režiséra Quentina Tarantina a olej do ohně nyní přilil Joaquin Phoenix v roli Jokera režiséra Todda Phillipse, který se v této roli doslova našel a nyní se může hrdě postavit po boku legend Heatha Ledgera a Jacka Nicholsona. 


Pojďme si tedy shrnout 10 filmů, které rozhodně stojí za to vidět v tomto roce:

!NÁSLEDUJÍCÍ RECENZE MOHOU OBSAHOVAT SPOILERY!

Zdroj: Toy Story 4

10. Toy Story 4: Příběh hraček

IMDb: 8/10
Rotten Tomatoes: 97%
ČSFD: 84%

Toy Story 4 skvěle balancuje na hraně nostalgických vzpomínek pro dospělé a akční podívané pro nové dětské obecenstvo. Krom prvotřídní animace mixuje skvěle vykreslené postavy s propracovanějším příběhem, než by se na první pohled mohlo zdát. Výsledkem je výtečný animák přístupný snad všem věkovým kategoriím. Čtvrté pokračování této série dává jasně najevo, že jakýkoliv zub času či zastaralosti kovboj Woody a Buzz Rakeťák bez problému vytrhnou; a to stejně efektivně jako v roce 1995, ne-li ještě lépe.
-Pavel Bárta, Totalfilm.cz


Zdroj: John Wick 3

9. John Wick 3

IMDb: 7,6/10
Rotten Tomatoes: 90%
ČSFD: 76%

Začalo to štěnětem, autem a pomstou a pokračuje bezhlavým běsněním. I tentokrát dostaneme přes dvě hodiny originálního vraždění, a to za pomoci knih, mečů, nožů, čtyřnohých mazlíčků a všeho, co nás napadne. Možná se tvůrci tentokrát až moc zaměřili na samotné zabíjení a zapomněli se věnovat postavám a jejich chování. Z tohoto důvodu dostaly jednotlivé akční scény jakousi pachuť, která nám nedovolí si je užít tolik jako v předchozích dílech.
-Eliška Bartlová, cervenykoberec.cz    


8. Slunovrat

IMDb: 7,3/10
Rotten Tomatoes: 83%
ČSFD: 69%
Zdroj: Slunovrat

Slunovrat je zručně natočeným psychodramatem o zpracovávání smutku ze ztráty, ze smrti i z bolestného rozchodu, o odpoutávání se od vlastní minulosti a nalezení opory v empatické společnosti, která vaše utrpení chápe, sdílí ho s vámi a pomůže vám ho zpracovat, byť to může být společnost dosti hraniční a neotřelá. Hororové a ujeté výjevy v něm slouží spíš jako zpestřující prvky, umocňující dojem nepatřičnosti a úzkosti, a jako ukázka toho, jak také může vypadat film zrozený z režisérovy snahy reflektovat vlastní negativní emocionální zkušenost. Jde o nesmírně pozoruhodný, ambiciózní a nevšední počin, jemuž bohužel přílišná doslovnost a předvídatelnost značně podráží nohy, nehledě na to, že mohl klidně být ještě odvážnější, ostřejší, dusivější a krutější.
-Jan Varga, filmspot.cz


7. Rocketman

IMDb: 7,4/10
Rotten Tomatoes: 89%
ČSFD: 75%

Zdroj: Rocketman
Rocketman je jiný než většina podobných počinů. Ale v tom zásadním se jim přesto podobá. Se všemi klišé, šablonami, ale i klady, jež k tomu patří. Není to ani tak biografický snímek, jako spíš fantasy muzikál. Ale je vlastně přes to všechno překvapivě i mnohem dynamičtější než Bohemian Rhapsody. Tedy až na závěr, kterému chybí nějaké výraznější finále. Snímek skončí s hlavním hrdinou zpátky na vrcholu a vy si při klasické obrazové rekapitulaci a srovnávání fotek z filmu s těmi reálnými říkáte, zda je to už všechno. Chybí tu nějaká výraznější tečka, moment, který by snímek definoval podobně jako příběh Freddieho a jeho kolegů vystoupení na koncertě Live Aid. Navíc (jakkoli cynicky to teď může znít) Elton narozdíl od Mercuryho stále žije, a tak tu není taková ta smutná (ale pro diváka skoro až elektrizující) přítomnost umělcova skonu, na který se u Queenů odkazovalo, byť ve filmu reálně smrt nebyla. Ale to je drobná výtka. Rocketman se povedl, mnohem víc než poctou tvorbě je spíš takovým barvitým ohlédnutím se za životními eskapádami jedné hudební legendy. Žádné stavění pomníku, ale smíření se se svým údělem. A Taron Egerton je velký jak herecký, tak pěvecký talent.-Tomáš Lesk, nafilmu.cz


6. Parazit

IMDb: 8,5/10
Rotten Tomatoes: 100%
ČSFD: 85%
Parazit v sobě mísí černou zábavu i vážnost poctivého sociálního dramatu, které vybízí k naprosto relevantním otázkám mířícím na současnou společnost. Na nerovnost mezi třídami poukazuje Džun-ho jak komediálně, tak i tragicky. Bohaté postavy, nečekané chvilky napětí, chytré zápletky, plynulé tempo a unikátnost scénáře v podobě neuvěřitelně dobře sladěného žánrového koktejlu dělají z filmu neskutečně komplexní kousek, jenž je už od své květnové premiéry v Cannes právem oslavován.
-Adam Kahánek, tyden.cz


Zdroj: Ad Astra

5. Ad Astra

IMDb: 7/10
Rotten Tomatoes: 83%
ČSFD: 68%

Brad Pitt letí k Neptunu a je to neskutečná vesmírná paráda, která hrdě stojí po boku Interstellaru, Gravitace nebo Prvního člověka. James Gray vytěžil z tématu otec-syn maximum a zapracoval ho do velkolepé (a docela akční) podívané, na níž si smlsnou hlavně milovníci poctivé staromilské filmařiny. Jestli můžete, rozhodně na ni vyrazte do IMAXu!
-KarelR, moviezone.cz


4. Spider-Man: Daleko od domova

IMDb: 7,7/10
Zdroj: Spider-Man
Rotten Tomatoes: 90%
ČSFD: 79%

Spider-Man: Daleko od domova nabízí po akční depresi Avengers: Endgame odlehčenou zábavu. Čeští diváci si ho užijí i proto, že v něm významnou roli hrají tuzemské lokace. Liberecké ulice se ve filmu promění v kouzelně vypadající, ale zcela fiktivní pražský festival světel, Peter s MJ se projdou po prázdném Karlově mostě a jeden přátelství utužující rozhovor proběhne na římse domu s Pražským hradem v pozadí.
Náležitou reakci si ale určitě vyslouží i cameo moderátora Michala Kubala, který na České televizi přečte zprávu o neznámém superhrdinovi jménem Noční opičák.
-Kristina Roháčková, irozhlas.cz



Zdroj: Avengers: Endgame

3. Avengers: Endgame

IMDb: 8,6/10
Rotten Tomatoes: 94%
ČSFD: 84%

Avengers: Endgame uzavírá jednu obří kapitolu MCU a nechává spoustu prostoru spekulacím o budoucím vývoji tohoto superhrdinského impéria. Zároveň ovšem nastavuje laťku pro jakýkoliv další marvelovský kousek, potažmo i superhrdinské snímky obecně, proklatě vysoko. Především však potěší tím, že hrdě objímá svou mainstremovou náturu a těží z ní tak to nejlepší možné maximum. Jako blockbuster je film Endgame mimořádný; jako epická odysea pak přímo triumfální.
-Pavel Bárta, totalfilm.cz


2. Tenkrát v Hollywoodu

Zdroj: Tenkrát v Hollywoodu
IMDb: 8/10
Rotten Tomatoes: 85%
ČSFD: 82%

Tarantino miluje Hollywood a filmy, a to se přesně odráží v jeho novém díle. Tenkrát v Hollywoodu je jeho milostným dopisem tomuto průmyslu. Tento kinematograficky kvalitně a bezchybně zpracovaný snímek, má zkrátka vše. Divák se tu, i přes to, že skoro devadesát procent příběhu tvoří dialogy, ani chvilku nenudí. Akce se sice dostavuje až v závěrečné čtvrtině, ale vůbec nezklame, naopak předčí všechna očekávání. Třešničku všemu pak dodávají DiCaprio a Pitt, kteří podávají jedny ze svých nejlepších výkonů. A i když nejde o jeden z nejlepších Tarantinových filmů, je stále zatraceně dobrý.
-Anja Verem, cervenykoberec.cz


Zdroj: Joker

1. Joker

IMDb: 9/10
Rotten Tomatoes: 69%
ČSFD: 92%

Že je nový Joker mimořádně mrazivé, psychologické drama, se nedá jen tak zpochybnit. A strach, který snímek vzbuzuje, vzbuzuje právem. Avšak více než nad tím, jestli film náhodou nepodporuje v divácích násilí, by se možná stálo za to zhrozit nad tím, jak málo stačí k tomu, aby dlouhotrvající morální krizi vyřešil někdo, kdo chaos nezahubí, ale bude mu kralovat. A že moc schopnou způsobit apokalypsu mu do rukou vždy vkládají ostatní.
-Eva Müllerová, cervenykoberec.cz


Tento žebříček samozřejmě nemusí vyhovovat všem a neobsahuje ani zdaleka všechny skvělé filmy tohoto roku, snad poslouží alespoň orientačně všem, kteří se ve světě filmu moc neorientují. Mimo jiné nás v říjnu čekají ještě např. filmy Jojo Rabbit, Zombieland: Double Tap nebo The Lighthouse.

A na které filmy se těšíte Vy?


Komentáře